fbpx

Claire aan het woord

Pedagogisch medewerker in 3 maanden: Claire deed het.

Geen tijd voor een 3-jarige opleiding, maar wel graag gecertificeerd pedagogisch medewerker willen worden. Wat doe je dan? Claire weet gelukkig het antwoord. Het werk leek haar prachtig, maar met een gezin en een baan was er weinig tijd om de opleiding te volgen. Toch is het haar gelukt. Hoe? Ze heeft in 3 maanden het EVC-traject bij KinderRijk doorlopen. Nu werkt ze met liefde met kinderen van 0 tot 4 jaar.

‘’Ik heb van alles gedaan. In de horeca gewerkt, au pair in Mexico geweest en veel yogalessen gegeven aan jong en oud. Sinds mijn eigen kinderen naar de opvang gingen dacht ik ‘dit lijkt me fantastisch werk’. Toen zag ik via Facebook een advertentie om in 3 maanden een traject te volgen tot pedagogisch medewerker. Het EVC-traject bij KinderRijk. Toen ik me eenmaal had aangemeld ging het heel snel.’’

’Waar ik blij van word? Het opbouwen van de band met kinderen. De warmte en vriendschap die je terugkrijgt vind ik prachtig.’’

Werken en leren tegelijk

Via het EVC-traject begin je meteen met werken. EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Simpel gezegd krijg je een certificaat voor de kennis en ervaring die je opdoet. en is bedoeld voor mensen die al eerder met kinderen hebben gewerkt, zoals ik. Vanuit KinderRijk en een externe organisatie krijg je een praktijkbegeleider toegewezen. Die toetst ook of jij je opdrachten goed uitvoert. Vanuit KinderRijk krijg je goede begeleiding. Op je eigen tempo rondje alle praktijkopdrachten af. De één doet er daarom 2 maanden over, de ander een half jaar.

‘’De kinderen kunnen al zo veel zelf. Ze zijn een onderdeel van het geheel en krijgen de vrijheid om te ontdekken.’’

Vertrouwen geven
‘’Als pedagogisch medewerker ben je er voor de dagelijkse verzorging van de kinderen. Eten, slapen, activiteiten en vrij spel. Alles komt voorbij. Wat ik heel fijn vind aan onze visie is dat we de kinderen het vertrouwen geven het zelf te kunnen. Vanaf jongs af aan krijgen ze bijvoorbeeld echt servies om mee te eten. En in de tuin krijgen ze de vrijheid om te ontdekken. Natuurlijk grijpen we in als dat nodig is. We willen dat ze op een veilige manier kunnen zien wat er gebeurt als je iets probeert. Ik vind dat een prachtige manier om de kinderen te begeleiden bij hun ontwikkeling. Ze zijn een onderdeel van het geheel en mogen er zijn.’’

‘’In ons atelier bieden we materiaal aan waar de kinderen zelf mee kunnen werken. Voor een feestdag, seizoen, thema of gewoon zomaar. Dankzij hun fantasie ontstaan er allemaal verschillende werkjes en dat maakt het juist zo leuk.’’

Warmte en vriendschap

‘Ik ben ook vaak met ouders in gesprek over hun kind en de ontwikkeling. Naast de ouders ben ik namelijk een belangrijk persoon geworden voor de kinderen. En daar ben ik trots op. Of ze blij, boos of verdrietig zijn maakt niet uit, ze kunnen bij mij terecht. Door troost en veiligheid te bieden kunnen ze er weer tegenaan. Dat is zo waardevol! Bij binnenkomst schreeuwen ze hard je naam en krijg je een dikke knuffel. Ze omarmen je écht. Die warmte en vriendschap vind ik geweldig.’’

“Omdat we zoveel tijd samen doorbrengen, ben ik een voorbeeld voor de kinderen.”

Zie jij het al voor je? Ga ervoor!
‘’KinderRijk is écht een vrolijke organisatie. Al mijn collega’s zijn enthousiast over het werk. Er wordt naar ons geluisterd, waardoor ik me gezien en gehoord voel. Bijvoorbeeld door middel van de coach. Als ik ergens tegenaan loop of wil dat iemand even meekijkt, dan kan dat. Het is een laagdrempelige manier van hulp. Daarnaast organiseert KinderRijk ook van alles. Studiedagen op verschillende locaties, online bijscholing via de KinderRijk academie, het platform VindingRijk waardoor we in contact staan met alle collega’s van alle vestigingen, noem het maar op. Voor mensen die het EVC-traject en een baan als pedagogisch medewerker overwegen kan ik het zeker aanraden. Ga ervoor!’’

14 november 2023

Ook bij KinderRijk werken?

Vind de plek die bij jou past. Op het kinderdagverblijf, de peuteropvang, de BSO of een combinatie daarvan. In Amstelveen of Amsterdam. Parttime of fulltime.