fbpx

Denise aan het woord

Terug in de kinderopvang. Denise vertelt wat haar korte uitstapje heeft gebracht.

Hoe weet je of je de juiste carrièrekeuze hebt gemaakt? Soms weet je dat pas als je het van een afstand bekijkt. Denise had na vele jaren in de kinderopvang besloten om bij een tandartspraktijk te gaan werken. Toch kwam ze snel terug bij haar oude werkgever. Want dit is wat zij het liefste doet, kinderen helpen ontwikkelen bij KinderRijk. Met trots en plezier vertelt ze over haar werk als pedagogisch medewerker bij KinderRijk KDV Wimbledonpark in Amstelveen.

“Van jongs af aan ben ik al met kinderen bezig. Er werd altijd al gezegd dat dit bij mij past. En dus heb ik destijds een snuffelstage gedaan bij KinderRijk. Eenmaal thuis riep ik: ‘dit is het, dit is wat ik wil’. Mijn moeder wist dat stiekem al, ze wilde mij alleen niet pushen. Zo werkt het bij KinderRijk eigenlijk ook. De kinderen mogen, ze moeten niet.”

“Dit is wat ik wil en daar heb ik extra bevestiging in gekregen.”

Bij KinderRijk volg je het kind

“Voordat ik bij KinderRijk werkte, heb ik 8 jaar in een andere kinderopvang gewerkt. Ik wist dat ik wilde blijven groeien en ontwikkelen. Daarom heb ik toen de overstap gemaakt naar KinderRijk. Wat mij ontzettend aansprak was dat het kind voorop staat. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk kan het écht anders zijn. Willen jongens verkleed als prinses? Zijn we met alle kinderen buiten en willen de jongste kinderen naar binnen? Zitten we langer dan gepland aan tafel? Het is allemaal oké.”

‘‘Ik heb bij de BSO, de peuterspeelzaal en het KDV gewerkt. Dat is ook het mooie van dit vak, je werk kan altijd divers blijven.”

Extra waardering voor het werken met kinderen
“Na 4 jaar bij KinderRijk werd ik benaderd om tandartsassistent te worden. Ik werkte al een tijd in de kinderopvang en dacht dat dit een kans kon zijn om een keer iets anders te proberen. Toen ik daar eenmaal zat miste ik de kinderen enorm. Soms waardeer je iets meer als je het van een afstand bekijkt. Vervolgens heb ik aangeklopt bij mijn oude leidinggevende. Die was ook ontzettend blij.”

“Dankzij de kinderen, mijn collega’s en leidinggevende ga ik elke dag met een lach naar mijn werk.”

Waar geniet je het meest van?
“Helpen bij de ontwikkeling van de kinderen vind ik het allermooist. De activiteiten die we aanbieden, het ontdekken in de natuurtuin en dat ze lekker vies mogen worden. Als pedagogisch medewerker bied je begeleiding op de juiste momenten. Achter elke activiteit zit namelijk een gedachte, bijvoorbeeld dat we met knutselen de fijne motoriek stimuleren. In het atelier geven wij de kinderen ook de gerichte aandacht die ze verdienen. De kinderen bepalen daar wat er gemaakt wordt.”

“Het woord ‘moeten’ probeer ik zo min mogelijk te gebruiken. Ik wil dat kinderen plezier hebben in wat ze doen.”

Een coach en VindingRijk
“Doordat wij pedagogische ondersteuning krijgen van een coach, blijft de kwaliteit hoog. Lopen we ergens tegenaan? Dan is de coach er om ons tips te geven. Dat ik feedback krijg vind ik alleen maar fijn. Dat maakt dat ik mij echt gezien voel in de organisatie. Dat begint al bij mijn leidinggevende. Wij kunnen altijd terecht bij haar. En sinds kort hebben we een Intranet, VindingRijk. Daar kunnen we ideeën, vragen en inspiratie delen met alle collega’s.”

“Ik weet dat kinderen helemaal zichzelf zijn als ze zowel bij ons als thuis hetzelfde laten zien. Dat vind ik zo mooi!”

Studiedagen met een knallende afsluiting
“De toegankelijkheid binnen de organisatie is heel groot. Als je bijvoorbeeld een studiedag hebt, leer je collega’s kennen van andere locaties. Superleuk! Bij een studiedag kan je je inschrijven voor verschillende onderwerpen, zoals ‘niemand is een klier voor zijn plezier’, ‘communiceren met kinderen’ of ‘omgaan met emoties’. Dat soort studiedagen maken je bewust van je eigen gedrag. Je wordt op scherp gezet. Wij zijn ook nooit uitgeleerd. Tijdens deze studiedagen wordt er altijd iets bijzonders gedaan, bijvoorbeeld een lezing van Erik Scherder of een afsluitend optreden van Victor Mids of De Speld.”

“Als pedagogisch medewerker beteken je écht iets voor de kinderen. In hun leven ben je speciaal.”

Grote en kleine gebaren van kinderen

“Kinderen brengen altijd weer een lach op je gezicht. Ik krijg er veel voor terug en dat is waarom ik het doe. Hoe blij ze zijn om je weer te zien, die dikke knuffel of een lach. Dat is zoveel waard. Je bent niet zomaar iemand, je betekent écht iets voor ze.”

14 november 2023